Η σαφηνεκτομή με χρήση stripper, αποτελούσε  μέχρι και το 1990 τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.  Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι μέθοδοι θεραπείας τους έχουν εξελιχθεί θεαματικά. Οι πλέον σύγχρονες και αναίμακτες τεχνικές περιλαμβάνουν τη χρήση laser και ραδιοσυχνοτήτων.

Η θεραπεία κιρσών με LASER πραγματοποιείται με ειδικό ενδοαυλικό καθετήρα που προκαλεί θερμική βλάβη και σύγκλειση της φλέβας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Για το λόγο αυτό εκτελείται και σε επίπεδο ιατρείου.

Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα καθετήρας, ο οποίος προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Καθώς ο καθετήρας αποσύρεται προοδευτικά, εκπέμπει ραδιοσυχνότητες, οι οποίες προκαλούν θερμική βλάβη που συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.

Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-50 λεπτά, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα και δεν προξενείται πόνος στον ασθενή κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα ή το πρωί της επόμενης και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες (με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση).