ΚΙΡΣΟΙ

Τι είναι

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες επιφανειακές φλέβες των ποδιών, δηλαδή φλέβες που βρίσκονται λίγο κάτω από το δέρμα και οι οποίες έχουν μεγαλώσει σε διάμετρο και μήκος. Λόγω της αύξησης της διαμέτρου, οι φλέβες αυτές προεξέχουν από το δέρμα και είναι εμφανείς, ενώ λόγω αύξησης του μήκους αποκτούν οφιοειδή πορεία. Με τον όρο φλεβίτιδα εννοούμε το σύνολο των φλεβικών προβλημάτων που σχετίζονται με τους κιρσούς όπως οι ευρυαγγείες, οι τελαγγειεκτασίες, οι φλεβεκτασίες και οι δικτυωτές φλέβες.

Οι κιρσοί οφείλονται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των επιφανειακών φλεβών. Οι φλέβες έχουν βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση, από τα πόδια προς την καρδιά. Αν οι βαλβίδες δεν κλείνουν καλά, τότε το αίμα λιμνάζει στις φλέβες των ποδιών αυξάνοντας την πίεση μέσα σε αυτές, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή τους και την εμφάνιση κιρσών.

Οι κιρσοί αποτελούν μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, λόγω της ποικιλίας των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η κληρονομικότητα, η παρατεταμένη ορθοστασία, η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη και το υπερβολικό σωματικό βάρος.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κύριο πρόβλημα είναι το αισθητικό, δηλαδή οι μεγάλες φλέβες που φαίνονται κάτω από το δέρμα και προκαλούν δυσμορφία. Άλλα συμπτώματα των κιρσών περιλαμβάνουν πόνο στα πόδια, κάψιμο, φαγούρα και το αίσθημα ότι τα πόδια είναι βαριά και κουρασμένα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν μυϊκές κράμπες, ιδιαίτερα τη νύχτα και πρήξιμο στον αστράγαλο.

Μερικές φορές οι κιρσοί προκαλούν δερματίτιδα (εκ στάσεως) καθώς και επιπολής (επιφανειακή) θρομβοφλεβίτιδα. Πρόκειται ουσιαστικά για θρόμβωση του αίματος σε μια επιφανειακή φλέβα.

Διάγνωση

Η διάγνωση των κιρσών τίθεται συνήθως με την κλινική εξέταση. Ωστόσο απαιτείται η έγχρωμη υπερηχογραφία (Triplex) προκειμένου να επιβεβαιωθεί η έκταση της πάθησης και να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης.