Τι είναι

Οι καρωτίδες είναι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά προς το κεφάλι. Σε κάθε πλευρά του τραχήλου υπάρχει μία καρωτίδα, η οποία διχάζεται σε δύο κλάδους (έσω και έξω). Η έσω καρωτίδα αποτελεί το σημαντικότερο αγγείο αιμάτωσης του εγκεφάλου.
Κατά την καρωτιδική στένωση, αναπτύσσεται στην έσω καρωτίδα μία βλάβη η οποία προκαλεί μείωση της παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο.Ως κυριότεροι αιτιολογικοί παράγοντες αναφέρονται το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία.

Συμπτώματα

Η στένωση καρωτίδας μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική ακόμη και σε υψηλό βαθμό στένωσης. Ενίοτε μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στον ασθενή, με εμφάνιση αντίστοιχων νευρολογικών συμπτωμάτων (αδυναμία του ετερόπλευρου άνω και κάτω άκρου, πτώση της γωνίας του στόματος, λιποθυμικό επεισόδιο, αδυναμία έκφρασης λόγου, κλπ…). Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι παροδικά και διαρκούν από μερικά λεπτά έως και αρκετές ώρες, οπότε το εγκεφαλικό χαρακτηρίζεται παροδικό (ΠΙΕ ή ΤΙΑ).
Όταν τα συμπτώματα είναι μόνιμα, τότε το εγκεφαλικό μπορεί να θεωρηθεί μόνιμο (ΑΕΕ). Σε αυτή την περίπτωση, η κλινική εικόνα του ασθενή μπορεί να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Διάγνωση

Η αρχική διάγνωση της καρωτιδικής στένωσης τίθεται με το έγχρωμο υπερηχογράφημα (Triplex). Σε πολύπλοκες αλλοιώσεις χρησιμοποιούνται πιο ακριβείς μέθοδοι όπως η ψηφιακή αγγειογραφία (DSA).