Η ασθενής Π.Μ. προσήλθε στο ιατρείο με εκτεταμένη ανεπάρκεια του επιπολής φλεβικού δικτύου στο αριστερό κάτω άκρο, σταδίου VI (CEAP). Κατά την κλινική εξέταση, διαπιστώθηκε παρουσία άτονου φλεβικού έλκους στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης, με συνοδές αλλοιώσεις δέρματος και υποδόριου ιστού (μελάγχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση). Η ασθενής ακολουθούσε συντηρητική αγωγή επί τρίμηνο, χωρίς όμως βελτίωση της βλάβης (φώτο 1).

Φώτο 1

 

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με ενδαγγειακή τεχνική και με χρήση της σύγχρονης συσκευής ραδιοσυχνοτήτων EVRF. Με υπερηχογραφική καθοδήγηση, προωθήθηκε ειδικός καθετήρας κατά μήκος της μείζονος σαφηνούς φλέβας, ο οποίος μέσω εκπομπής κύματος υψηλής συχνότητας, προκάλεσε τη θερμική βλάβη της πάσχουσας φλέβας (φώτο 2). Ταυτόχρονα, εντοπίστηκε με τη χρήση υπερήχου ανεπαρκής διατεταμένος κλάδος, που τροφοδοτούσε το άτονο έλκος και ο οποίος αντιμετωπίστηκε με έγχυση ειδικού αφρού (φώτο 3). Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό τοπική αναισθησία και η ασθενής εξήλθε της κλινικής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Φώτο 2

Φώτο 3

 

Η ασθενής επανήλθε μετά από ένα μήνα, οπότε ελέγχθηκε η επιτυχία της παρέμβασης και διαπιστώθηκε η πλήρης ίαση του έλκους (φώτο 4).

Φώτο 4