Θεραπεία Ευρυαγγειών

Η σκληροθεραπεία αποτελεί την παλαιότερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία των ευρυαγγειών και ειδικότερα αυτών με μεγάλη και μεσαία διάμετρο. Περιλαμβάνει την έγχυση σκληρυντικής ουσίας σε ευρυαγγείες μεγαλύτερες του ενός χιλιοστού με χρήση πολύ λεπτής βελόνας. Η σκληρυντική ουσία είτε σε μορφή αφρού είτε σαν διάλυμα προκαλεί ίνωση του τοιχώματος των ευρυαγγειών και σύγκλεισή τους. Με τον τρόπο αυτό το αίμα δεν μπορεί να εισέλθει ξανά εντός του λεπτού αγγείου και παύει πλέον να είναι ορατό. Η βελτιωμένη τεχνική της σκληροθεραπείας προσφέρει σε σύντομο σχετικά χρόνο άμεσα αποτελέσματα (2-6 συνεδρίες αναλόγως με την έκταση του προβλήματος), με μικρό κίνδυνο επιπλοκών και σχεδόν ανώδυνο τρόπο. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι απαιτείται εφαρμογή ελαστικής κάλτσας ή επίδεσης αμέσως μετά τη θεραπεία και προφύλαξη από τον ήλιο γι’αυτό και εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου εκτός από το καλοκαίρι.
Η μέθοδος αυτή βρίσκει πλέον και εφαρμογή με τη χρήση σκληρυντικού αφρού σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως τις φλεβεκτασίες, σε υποτροπή κιρσών ή υπολειμματικούς κιρσούς μετά από χειρουργική αποκατάσταση, όπου εφαρμόζεται κάτω από καθοδήγηση υπερήχων σε επίπεδο ιατρείου. Με τη χρήση τοπικού αναισθητικού με τη μορφή κρέμας ή σπρέι, η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη και αποδεκτή για όλες τις γυναίκες ακόμα και τις πιο ευαίσθητες.
Η σκληροθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με μια καινούρια μέθοδο, τη μικροθερμοπηξία για την εξαφάνιση ακόμα και των πιο λεπτών ευρυαγγειών που σπανίως παραμένουν μετά από θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις.
Η μικροθερμοπηξία με το σύστημα EVRF (VIDEO) αποτελεί μια καινοτόμο, σύγχρονη μέθοδο που αλλάζει δραματικά το πεδίο θεραπείας των λεπτών ευρυαγγειών. Δίνει λύση στη θεραπεία ευρυαγγειών για κάθε περιοχή του σώματος, σε κάθε τύπο δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών και με απόλυτη ασφάλεια. Η σχεδόν ανώδυνη εφαρμογή της έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 μέχρι 0.9 mm), των τριχοειδικών αγγείων (telangiectatic matting), των κόκκινων κηλίδων (κόκκινα στίγματα-red spots-κερασοειδή αιμαγγειώματα) και της ροδόχρου νόσου (ευρυαγγείες προσώπου-ρινός). Το σύστημα EVRF παράγει κύματα υψηλής συχνότητας και μέσω μιας πολύ μικρής βελόνας (διαμέτρου 0.075-0.15 χιλ.) αποδίδει με παλμικό τρόπο θερμική ενέργεια που προκαλεί εστιασμένη θερμοπηξία διακόπτοντας τη ροή του αίματος μέσα στα αγγεία. Με τον τρόπο αυτό σβήνει την ευρυαγγεία χωρίς κανένα κίνδυνο ή βλάβη για το δέρμα. Αμέσως μετά τη θεραπεία οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται άμεσα, ενώ στα επόμενα λεπτά αρχίζουν να εμφανίζονται ερυθρές βλατίδες. Το αποτέλεσμα είναι ενφανές μετά από 48 ώρες, όμως τα ίχνη της θεραπείας (μικροσκοπικές εφελκίδες) παραμένουν ορατά για μερικές ημέρες μέχρι και 3-4 εβδομάδες (ανάλογα με τον τύπο του δέρματος) πριν την οριστική τους εξαφάνιση.
Θεραπεία κιρσών με Laser
Η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλέβιο Laser είναι μια σχεδόν αναίμακτη επέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με ασφάλεια και ακρίβεια.

 

Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα η οπτική ίνα του Laser, η οποία προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται προοδευτικά, διαχέει ακτινικά ενέργεια, η οποία συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-50 λεπτά, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα και δεν προξενείται πόνος στον ασθενή κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ο κίνδυνος αποχρωματισμού, καψίματος, μετεπεμβατικών εκχυμώσεων ή άλλων επιπλοκών είναι ελάχιστος ειδικά με τη νέα γενιά οπτικών ινών.
Ο ασθενής σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμα και την ίδια μέρα ή το πρωί της επόμενης και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες (με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση).