«Του Ιωάννη Λ. Μαζαράκη, στρατιωτικού ιατρού – αγγειοχειρουργού, Master of Science στις ενδαγγειακές τεχνικές, μετεκπαίδευση στους αγγειακούς υπερήχους, υποψηφίου διδάκτορος του Πανεπιστημίου»


 

Ως χρόνια περιφερική αρτηριακή νόσος των κάτω άκρων, ορίζεται η διαταραχή της παροχής αίματος συνεπεία βλαβών (στενώσεων-αποφράξεων) στις αρτηρίες των ποδιών. Η προοδευτική και σε βάθος χρόνου επιδεινούμενη διαταραχή της αιματικής ροής, εκδηλώνεται συνήθως ως πόνος κατά τη διάρκεια της βάδισης (διαλείπουσα χωλότητα), ενώ σε προχωρημένα στάδια δύναται να εκφραστεί με συνεχή πόνο στα κάτω άκρα (άλγος ηρεμίας) ή γάγγραινα. Στην πλειονότητα των ασθενών, υπεύθυνη για την εμφάνιση της περιφερικής αγγειοπάθειας είναι η αθηρωμάτωση (αρτηριοσκλήρυνση), το σύνολο δηλαδή των αλλοιώσεων στο τοίχωμα των αρτηριών, συνεπεία χρόνιας χρήσης καπνού, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένης χοληστερίνης και αρτηριακής υπέρτασης.

Πρόσφατα, σε κλινική της πόλης μας, αντιμετωπίσαμε ένα ιδιαίτερο περιστατικό περιφερικής αρτηριακής νόσου των κάτω άκρων, σε νεαρή ασθενή με ιστορικό χρόνιας χρήσης καπνού. Η ασθενής, προσήλθε αιτιώμενη έντονο πόνο στα πόδια κατά τη διάρκεια της βάδισης, ο οποίος την ανάγκαζε να σταματήσει μετά από απόσταση 20 μέτρων. Τόσο η διερεύνηση, όσο και η θεραπευτική προσέγγιση του περιστατικού, πραγματοποιήθηκε στην κλινική από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε απεικονιστικό έλεγχο με αξονική αγγειογραφία, η οποία διέγνωσε εντοπισμένη, υψηλόβαθμη αθηρωματική στένωση κοιλιακής αορτής (80%) κεντρικότερα του αορτικού διχασμού (εικ. 1,2) . Λόγω της σπάνιας εντόπισης της βλάβης, του νεαρού της ηλικίας της ασθενούς και του ιστορικού παλαιότερης επέμβασης στην κοιλιά, αποφασίστηκε η ελάχιστα επεμβατική ενδαγγειακή τεχνική, ως μέθοδος αντιμετώπισης. Κρίθηκε επιπλέον απαραίτητη, η ενημέρωση του νεφρολογικού τμήματος και της μονάδας τεχνητού νεφρού της κλινικής, για ενδεχόμενη παρέμβασή τους, σε περίπτωση νεφρικής δυσλειτουργίας, λόγω της διεγχειρητικής χορήγησης σκιαγραφικού (η ασθενής έχει ένα λειτουργικό νεφρό).

Η ενδαγγειακή παρέμβαση, πραγματοποιήθηκε με την εισαγωγή οδηγών συρμάτων διαμέσου των μηριαίων αρτηριών (δεξιά και αριστερή). Υπό συνεχή ακτινοσκόπηση (C-ARM), προωθήθηκαν δύο ενδονάρθηκες (STENTS) εντός του αυλού της αορτής, ώστε να διαπεράσουν την περιοχή της βλάβης. Οι ενσονάρθηκες καθηλώθηκαν και εκπτύχθηκαν με ακρίβεια, κεντρικά σε επίπεδο ύπερθεν της στένωσης και περιφερικά στις κοινές λαγόνιες αρτηρίες (Crossing Balloon Technique). Η τελική διαστολή (balloon expansion) των ενδοναρθήκων, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του αθηρώματος και την πλήρη αποκατάσταση της αιματικής παροχής στα κάτω άκρα. Η ασθενής παρέμεινε για παρακολούθηση στην κλινική και εξήλθε περιπατητική και σε άριστη κατάσταση την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Η επιτυχία των αγγειακών παρεμβάσεων (χειρουργικών-ενδαγγειακών) εξαρτάται από την εμπειρία του αγγειοχειρουργού,ο οποίος με την υποστήριξη του κατάλληλα εξοπλισμένου κέντρου, παρέχει την ασφαλέστερη και καλύτερη δυνατή θεραπεία στον εκάστοτε ασθενή. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της αγγειοχειρουργικής και έχοντας διασφαλίσει τις ανωτέρω προϋποθέσεις, κατορθώνουμε πλέον να διαχειριστούμε σε θεραπευτικά κέντρα της περιοχής μας, περιστατικά υψηλών απαιτήσεων, τα οποία δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν παλαιότερα σε τοπικό επίπεδο.